Kontrola bankovního účtu plátce DPH
Zadejte IČO nebo DIČ dodavatele a číslo účtu z faktury. Ověříme v registru plátců DPH Finanční správy, zda je účet mezi zveřejněnými účty plátce a zda dodavatel není nespolehlivý plátce. Platba na nezveřejněný účet zakládá od 1. 1. 2025 riziko ručení za DPH bez ohledu na výši platby. Zdarma, bez registrace.
Proč kontrolovat účet z faktury
Každý plátce DPH musí oznámit správci daně účty, které používá k podnikání, a ty se zveřejňují v registru plátců DPH (§ 96 a § 98 zákona o DPH). Zaplatíte-li jako plátce DPH na jiný než zveřejněný účet, zákon předpokládá, že jste o neodvedení daně mohli vědět, a ručíte za nedoplatek DPH z tohoto plnění (§ 109 odst. 2 písm. c) bod 2). Od 1. 1. 2025 platí bez ohledu na výši platby — limit 540 000 Kč platil jen do konce roku 2024. Domněnku lze vyvrátit, důkaz je ale na vás.
Celé ověření dodavatele (spolehlivost, název a sídlo podle registru, všechny zveřejněné účty s datem zveřejnění) najdete na stránce Ověření plátce DPH, seznam všech nespolehlivých plátců na stránce Nespolehliví plátci DPH.
Časté dotazy ke kontrole účtu
Jak ověřím, že účet na faktuře patří plátci DPH?
Zadejte IČO nebo DIČ dodavatele a číslo účtu z faktury. Porovnáme ho se seznamem účtů, které má dodavatel zveřejněné v registru plátců DPH Finanční správy, a ukážeme, zda je účet mezi nimi a zda dodavatel není nespolehlivý plátce. Účet můžete zadat v tuzemském tvaru (předčíslí-číslo/kód banky) i jako IBAN.
Co mi hrozí, když zaplatím na nezveřejněný účet?
Zaplatíte-li jako plátce DPH na účet, který dodavatel nemá zveřejněný v registru DPH, zákon předpokládá, že jste o neodvedení daně mohli vědět, a ručíte za nedoplatek DPH z tohoto plnění — od 1. 1. 2025 bez ohledu na výši platby (§ 109 odst. 2 písm. c) bod 2 zákona o DPH). Domněnku lze vyvrátit, důkaz je ale na vás. Neplátců DPH se ručení netýká.
Platí ještě limit 540 000 Kč?
Ne. Hranice dvojnásobku limitu pro platby v hotovosti (540 000 Kč) platila pro nezveřejněný účet jen do konce roku 2024. Od 1. 1. 2025 se domněnka ručení uplatní při platbě v jakékoli výši. Částka hraje roli už jen u plateb v hotovosti (nad zákonný limit pro platby v hotovosti).
Účet je zveřejněný, můžu tedy bez obav zaplatit?
Zveřejněný účet odstraní jen domněnku ručení podle § 109 odst. 2 písm. c) bod 2. Ručení může dál hrozit, pokud je dodavatel nespolehlivý plátce, cena je zjevně odchylná od obvyklé nebo jste o neodvedení daně věděli. U nespolehlivého plátce vás ochrání jen zaplacení DPH přímo jeho finančnímu úřadu (§ 109a).
Co dělat, když účet mezi zveřejněnými není?
Požádejte dodavatele, aby účet oznámil správci daně ke zveřejnění — v registru se objeví zpravidla následující den. Pokud to nejde, použijte zvláštní způsob zajištění daně (§ 109a zákona o DPH): částku DPH zaplatíte přímo na účet jeho finančního úřadu a základ daně dodavateli.
Proč zadávám DIČ a ne jen IČO?
U firem je DIČ tvořeno předponou CZ a IČO, takže stačí IČO. U OSVČ je DIČ odvozené z rodného čísla a u skupinové registrace začíná CZ699 — tam IČO nestačí a DIČ najdete na faktuře.
Ukládáte čísla účtů?
Ne. Číslo účtu použijeme jen pro porovnání se seznamem z registru plátců DPH, neukládáme ho ani nezapisujeme do statistik. Seznam zveřejněných účtů dodavatele si pamatujeme nejvýš 24 hodin, aby se registr nemusel ptát pořád dokola.
Najdu podle čísla účtu, komu patří?
Ne. Registr plátců DPH umí vrátit účty k danému DIČ, ale neumí hledat vlastníka podle čísla účtu. Proto je potřeba znát IČO nebo DIČ dodavatele z faktury.